Az élelmiszer-ellátási láncok sérülékenysége
4.010 Ft 3.208 Ft
A könyv áttekintést ad a hazai élelmiszerkereskedelem fejlődéséről, helyzetéről és a kiskereskedelem új trendjeiről. Bemutatja, hogy nemcsak a természeti katasztrófák, vészhelyzetek, társadalmi események jelentenek potenciális veszélyt az ellátásra, hanem a méretgazdaságosságból fakadó következmények is. Amellett érvel, hogy a települések megfelelő szintű alapellátásának fenntarthatóságát jelentős mértékben segíti a rövid ellátási láncok hatékony működtetése, valamint az e-kereskedelem. A jelenlegi trendek alapján megállapítja, hogy az e-kereskedelem nem fogja kiszorítani a hagyományos értékesítést, de az online és offline megoldások hatékony integrációja adja majd a hosszú távú vállalati versenyelőnyt. Ugyanakkor rámutat, hogy az élelmiszer-kereskedelem térbeni változása egyre több potenciális veszélyt rejt magában, egyre jelentősebb a szektor terrorfenyegetettsége, és a sérülékenység újabb színtere, a kiberfenyegetettség is megjelenik.
A kötet azzal a nem titkolt céllal készült, hogy segítséget nyújtson a szakembereknek az élelmiszer-kereskedelem fejlesztéséhez, az egyes térségekben meglévő anomáliák felszámolásához, valamint felhívja a figyelmet az élelmiszerértékesítésben rejlő veszélyekre, és rámutasson a jövőbeni trendekre.
Recenzió az Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek XVII. évf. 2020/3. lapszámából
Buskó Tibor László recenziója a Tér és Társadalom 2021/1. számában
Hogyan jut el hozzánk az élelmiszer?
A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk Sikos T. Tamással, a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézet egyetemi tanárával, illetve Kovács Andrással a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelem Tanszék egyetemi docensével folytatott podcast beszélgetésünket.